Eerlijke en Duurzame Monitoring van de Garnalenvisserij

Eerlijke en Duurzame Monitoring van de Garnalenvisserij

Eerlijke en Duurzame Monitoring van de Garnalenvisserij

Eerlijke en Duurzame Monitoring van de Garnalenvisserij

In de zoektocht naar een eerlijke en duurzame oplossing voor de monitoring van de Nederlandse garnalenvisserij, hebben we bij Nolemmings geholpen met het implementeren en testen van de nieuwe systemen waaronder de nieuwe black box systemen. Dit project, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), heeft als doel de effectiviteit en betrouwbaarheid van de monitoring te verbeteren.

Achtergrond

De bestaande blackbox systemen bleken in de praktijk niet betrouwbaar genoeg onder alle omstandigheden. De vissers waren verplicht om een blackbox systeem aan te schaffen. Er was geen uniform systeem en de vissers konden zelf kiezen tussen verschillende blackbox systemen, elk met hun eigen voor- en nadelen en eigen monitorings software voor de handhaving. Uit de praktijk blijkt dat dit geen langdurige oplossing was en de behoefte was echter duidelijk: één uniform systeem dat op alle schepen consistent werkt.

Het doel van het project was het ontwikkelen en testen van een nieuwe manier om te meten hoe een garnalenkotter aan het vissen is. In de nieuwe blackbox systemen zijn er sensoren op de boomkorren geplaatst en zodra deze onder water zijn wordt dat geregistreerd. In totaal zijn er drie bedrijven geweest die een blackbox systeem hebben ontwikkeld dat werkt op dit principe. Vervolgens zijn deze systemen in de praktijk getest door ze te plaatsen bij verschillende garnalenkotters. Naast het testen en valideren van de blackbox systemen was er ook vraag naar een platform waarin de autoriteit kan inzien waar de garnalenvissers hebben gevist en of ze regels hebben overtreden. Tegelijkertijd moeten de garnalenvissers dezelfde informatie voor hun eigen schepen kunnen inzien.


Onze Rol en Aanpak

Bij Nolemmings hebben we de volgende cruciale taken uitgevoerd:

Data-analyse en Validatie nieuwe systemen: We analyseerden de data van de nieuwe blackbox systemen en verifieerden de betrouwbaarheid. Dit hield in dat de prestaties van deze systemen onder verschillende omstandigheden zijn getest om dit te vergelijken met waarnemingen en andere systemen.

Technische Specificaties Vertalen: Voor de ontwikkeling van het dataplatform vertaalde Nolemmings de wensen en eisen van LNV en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar technische specificaties. Dit zorgde ervoor dat de systemen voldeden aan de wettelijke en operationele vereisten. We communiceerden namens het LNV en NVWA met de ontwikkelaars van het platform, en de blackboxen, zodat de systemen uiteindelijk naadloos kunnen integreren en de data toegankelijk is voor zowel autoriteiten als vissers.

Alternatieve systemen testen: Naast het testen van de nieuwe black box systemen hebben we ook alternatieve oplossingen onderzocht, zoals een systeem voor kleine garnalenkotters die geen verplichting hebben om met een blackbox te vissen, en handhaving op basis van enkel geografische data.


Data-analyse en Validatie nieuwe systemen

De nieuwe blackboxsystemen, uitgerust met radiosensoren op de boomkor, werden aan boord van verschillende schepen getest. De data werd verzameld en vergeleken met waarnemingen van NVWA-inspecteurs die registreerden wanneer de netten onder water gingen. Met Nolemmings hebben we de waarnemingen van de inspecteurs vergeleken met wat de blackbox systemen registreerde.   De praktijkproef was geslaagd en de systemen werkten naar behoren.


Technische Specificaties Vertalen: 

Naast het dataonderzoek was er ook een wens van NVWA om de data van de blackbox in te zien via een portaal. Met Nolemmings hebben wij het technische projectmanagement uitgevoerd en de wensen van de gebruikers naar technische specificaties vertaald en gecommuniceerd met de ontwikkelaar. Ook hebben wij aan de hand van gesprekken met de uiteindelijke eindgebruikers de ontwikkeling kunnen sturen zodat de uiteindelijke werking van het platform de workflow zal bevorderen.


Alternatieve systemen testen

Een belangrijk onderdeel van ons onderzoek betrof het tracken van visactiviteiten op basis van locatie- en snelheidsdata. Door patroonherkenning konden we een snelheid range identificeren waarin een schip vrijwel altijd aan het vissen is. Voor dit onderzoek hebben we contact gehad met Oceanmind, een bedrijf dat op een data gedreven manier het welzijn in de oceanen probeert te meten en bevorderen. 

Het was een grote uitdaging om visactiviteiten te classificeren zonder daar geavanceerde machine learning methodes voor toe te passen, Hiervoor hadden we gekozen vanwege beperkingen in de beschikbare data en voorkeuren van de opdrachtgever, ondanks dit, was deze aanpak toch effectief in het identificeren van visactiviteiten. Het door ons ontwikkelde algoritme werkte bijna net zo goed als de fysieke blackbox systemen in het vaststellen of een schip aan het vissen was. Dit is een enorm mooi resultaat, want we hebben hier laten zien dat de kleine schepen, die geen verplichting hebben om met een blackboxsysteem te vissen, in de toekomst ook gemonitord kunnen worden.


Conclusie

Het project voor de garnalenvisserij heeft laten zien dat met de juiste technische specificaties en zorgvuldige validatie, betrouwbare en duurzame monitoring van de Nederlandse garnalenvisserij mogelijk is. De aanpak van de Nederlandse overheid is zo ingesteld dat de natuur wordt beschermd, maar de vrijheid van de garnalenvissers zo min mogelijk wordt beperkt. Bij Nolemmings zijn we trots op onze bijdrage aan dit project en kijken we uit naar verdere samenwerking om innovatieve oplossingen te blijven ontwikkelen voor de visserijsector.

Contact

Heb je vragen over dit project?

Wil je jouw project tot leven brengen? Neem contact met ons op of kom op de koffie. We staan klaar om naar je ideeën te luisteren en samen te kijken hoe we ze kunnen realiseren. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen aan de slag gaan!

Wil je jouw project tot leven brengen? Neem contact met ons op of kom op de koffie. We staan klaar om naar je ideeën te luisteren en samen te kijken hoe we ze kunnen realiseren. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen aan de slag gaan!